Losverdes SOS
Image default
Woning en Tuin

Wat veroorzaakt paniekaanvallen? Hoe paniekaanvallen te boven komen

De specialisten weten niet juist wat er nu paniekaanvallen veroorzaakt. Als ons lichaam gevaar gewaar wordt, dan zal het reageren of door zich voor te bereiden om te vluchten of door de confrontatie met het gevaar aan te gaan. Dit noemt men de “vecht- of vluchtreactie”. Als ons dit overkomt krijgen we een energieboost , onze hartslag schiet omhoog en we gaan diep ademen. Een paniekaanval volgt als een dergelijke situatie uitgelokt wordt zonder dat er reëel gevaar aanwezig is.

Tijdens een paniek- of angstaanval beleeft het slachtoffer een intens gevoel van vrees of angst. Naast de versnelde hartslag en de gestoorde ademhaling, kan het slachtoffer ook borstpijn of een knellend gevoel in de borstreek ervaren. Veel mensen die dit voor het eerst meemaken belanden op de spoedafdeling omdat ze denken dat ze een hartaanval krijgen.

 

Waarom sommige mensen vatbaarder zijn hiervoor dan anderen, weten we niet. Er is wel bewijsmateriaal dat paniekstoornissen in bepaalde families voorkomen. Als een van jouw voorouders leed aan paniekstoornissen, depressie of bipolaire stoornis, dan heb je meer kans om ook een paniekstoornis te ontwikkelen. Oorspronkelijk lijken belangrijke stressmomenten in het leven of lichamelijke ziekten de oorzaken te zijn van paniekaanvallen. Maar er zijn ook medicijnen die een aanval uitlokken. Eens dat een individu een eerste aanval heeft gehad, kunnen volgende aanvallen er zo komen enkel en alleen door de vrees om er weer in te belanden. Juist om de angst die geassocieerd wordt met een nieuwe aanval te helpen verminderen, bestaan er bepaalde programma’s.

Sommige andere mogelijke oorzaken van paniekaanvallen zijn :

– Depressie

– Alcohol- of ander drugsmisbruik

– Te veel nicotine of cafeïne

Zelfs al is het niet geweten wat paniekaanvallen kan veroorzaken, toch zijn er zaken die je kan doen om te aanval te benaderen eens dat het begonnen is. Denk eraan dat men niet sterft van een paniekaanval. Het kan wel lijken dat het zover is, maar het is echter een verkeerd begrepen bedreiging. Ga diep ademen en denk na over iets rustigs. Doe alles wat je kan om deze 10 à 20 minuten van verschrikking door te komen.

Laat paniekaanvallen niet in de weg staan van jouw normale dagdagelijkse activiteiten. Leren hoe men de gevoelens die een aanval uitlokken, kan tegemoet treden en overwinnen, zal ze zeker op afstand houden. Wat als de oorzaken van paniekaanvallen er niet toe doen? Wat als het behandelen van paniekaanvallen te maken heeft met de manier waarop je denkt over de aanvallen en over jouw reacties erop? Wat als je bijna onmiddellijk kunt bevrijd worden van die verschrikking of van een andere dreigende aanval ? Kijk zelf hoe je voor eens en altijd een einde kan maken aan die angst https://www.depsycholoog.nl/paniekaanvallenvoor paniekaanvallen.

 

https://www.depsycholoog.nl