Losverdes SOS
Image default
Woning en Tuin

Vloerlampen

Vloerlampen, of staande lampen: wie kent ze niet van bij onze ouders of grootouders? In elke huiskamer stond er wel zo’n ding op een gedraaide voet en met een ouderwetse lampenkap. Ondertussen is dit beeld gelukkig wel uit de huiskamer verdwenen, en zijn deze vloerlampen leuk, hip en trendy geworden. Je vindt ze in zodanig leuke uitvoeringen dat je er zelf wel een paar in huis wil halen, niet?

We gaan meer en meer voor zacht en rustgevend licht. Dat maakt dat de centrale lichtbron, namelijk de hanglamp, dikwijls niet meer voldoende is om andere plekken in je huis te verlichten. Denk maar aan je favoriete leeshoekje: je wil je knus installeren om een boek te lezen en wil het licht enkel op jouw boek laten schijnen. Dan is zo’n vloerlamp wel ideaal. Of je wil wat extra accent leggen op die ene muur die nog leeg is zonder er nog een extra meubelstuk te plaatsen: ook hier kan een vloerlamp uitkomst brengen.

Het voordeel van een vloerlamp is dat ze kan verplaatst worden. Ze staat dus nooit in de weg, je zet ze waar je wil en om de zoveel tijd kan je je interieur veranderen en toch jouw lampen tot hun recht laten komen. Dit heb je dan weer niet met vaste verlichtingspunten. Een ander voordeel is dat ze te combineren zijn met plafondlampen en tafellampen. Je kan ze in dezelfde kleuren houden, of je kan net dat ene contrasterende element in huis brengen door een totaal andere vloerlamp te plaatsen.

Er zijn enorm veel soorten, groottes en modellen. Kijk maar eens rond op internet of in de verlichtingswinkel. Het is niet meer normaal hoeveel keuze je hebt: lampen op één poot of driepoten, lampen met één lampenkap of verschillende kleinere elementen, vloerlampen uit hout of metaal of kunststof enzovoort. Heel hip en trendy zijn de uitvergrote herkenbare lampen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een reuze metalen bureaulamp, met verstelbare hoogte en wijdte net zoals zijn kleine broertje. Van heel eenvoudige lampen tot hele constructies met roosters en bollen en spotlights uit de vroegere bioscopen: het kan zo gek niet bedacht worden of er wordt wel een vloerlamp uit gecreëerd. Dit is nu net het leuke aan vloerlampen: ze zijn niet de enige of belangrijkste bron van verlichting, maar door hun variëteiten eisen ze toch wel hun plekje op in jouw interieur!

http://www.mydailygarbage.nl/2015/09/26/diamond-lamp/