Losverdes SOS
Image default
Woning en Tuin

Geluidshinder beperken voor laminaatvloer

Daar waar mensen wonen en leven, is geluid. En dat geluid komt in vele varianten: van doordreunende voetstappen tot geschuifel met meubilair. Gelukkig komt een laminaatvloer met veel mogelijkheden om geluidshinder zoveel mogelijk te verminderen.

Wettelijke norm bij bovenwoning

Met name als je zoekende bent naar een geluidsarme en gebruiksvriendelijke vloer is een laminaatvloer een oplossing. Mits een ferme laminaat ondervloer werkt laminaat sterk geluiddempend. Als je een bovenwoning betrekt, is dat van belang. Bij dergelijke woningen is het vereist dat het geluid dat je produceert binnen wettelijke normen blijft.

Akoestiek

Een ferme, nauwkeurig geselecteerde ondervloer heeft als eigenschap om contactgeluiden met de vloer te absorberen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het geluid van hakken op een houten vloer. Zo kan een zachte ondervloer het geluid in zich opnemen. Tegelijkertijd weerkaatst het geluid niet terug de ruimte in.

Verplaatsing naar andere ruimten

Vanzelfsprekend is het niet prettig wonen als elk geluid of beweging van een bovenwoning of bovenverdieping tot op de onderste verdiepingen hoorbaar is. Hoe gehorig een vloer is, hangt sterk af van de soort basisvloer. Een houten of betonnen basisvloer hebben een aantoonbaar andere akoestiek.

Je bent aansprakelijk

Bij nieuwe gebouwen moet de verantwoordelijke aannemer volledig op de hoogte zijn van de vereisten met betrekking tot isolatie van geluid. Hij of zij is bij wet verplicht zich hieraan te houden. Ook degene die op een bovenwoning woont, is zelf aansprakelijk voor de mate van geluiddemping van de vloer. Hiervoor dien je de meest geschikte ondervloer te kiezen, waardoor geluid zo min mogelijk naar andere ruimten kan doorklinken.

https://www.parket-winkel.be