Losverdes SOS
Image default
Hobby en vrije tijd

Een Whetsteen voor een Goed Scherp mes

Een goed scherp mes is een must voor elke hobby-kok of chef-kok. Zonder een scherp mes kun je simpelweg niet goed aan de slag met het bereiden van een gerecht. De plakjes tomaat zijn scheef, de uien stukjes zijn veel te groot en de wortels zijn niet goed geraspt, dit klinkt voor jou als kok natuurlijk als een horrorscenario. Daarom is het dus van belang dat je messen altijd goed geslepen zijn. Waarschijnlijk weten velen van jullie al dat je dit kan laten doen in de winkel. Maar wat nou als je dit gewoon zelf kunt doen? Dat gaan we jou proberen te leren met dit artikel!

Het slijpen van messen is niet heel erg moeilijk, je hebt er alleen wat spullen voor nodig. Om messen te slijpen heb je een whetsteen nodig, dit kun je gewoon in de stad of in de bouwmarkt kopen. Helaas is er een misverstand de wereld in geblazen, men zegt namelijk dat je messen kan slijpen met aanzetstaal, maar dit kan helemaal niet. Als je in bezit bent van een metalen mes, en als dit mes bot is, dan betekend dit dat de braam op de snede om het mes gekruld zit. Dit is super klein en je kunt dit dan ook niet zien. Met aanzetstaal zet je de snede weer recht als de bramen net ontstaan, je slijpt het dus niet echt. Je kunt messen slijpen door het gebruik van Japanse whetstenen. Deze slijten namelijk de botte delen eraf, zo blijft het scherpe oppervlak over. Let wel op, om de zoveel maanden zal je dus je messen weer moeten slijpen aangezien ze altijd ietwat af zullen slijpen.

Laten we kijken naar de slijptechniek zelf, houd het mes op het aanzetstaal op een hoek van ongeveer 20 graden. Natuurlijk met de snijkant tegen het staal aan. Beweeg altijd tegen de snijrichting in en let natuurlijk altijd op je veiligheid, je wilt tenslotte wel alle tien je vingers behouden. Zet niet te veel druk en beweeg het mes op en neer, wanneer je te veel druk op het mes zet kun je het te veel laten afslijpen, dit wil je niet hebben. Slijp iedere kant om en om, zo voorkom je dat het snijvlak ongelijk wordt. Beweeg het mes aan beide kanten ongeveer 5 tot 10 keer over de wetsteen, zo wordt het mooi scherp. Als je nou geen wetsteen kan vinden in de winkel, kan je online vast wel een goede aanbieding vinden. Heb je nou een handleiding nodig voor het kiezen van de beste wetsteen, dan zijn die er ook al. We hopen dat je nu snapt hoe je zelf, zonder hulp van een ander, je messen kan slijpen. Slijpen is gelukkig helemaal niet moeilijk en is bovendien erg leuk. Kijk uit als je de scherpheid van je pas geslepen mes gaat testen. Dit doe je door in de breedte over de rand te glijden. Laat je vinger nooit over een de lengte van de rand glijden, dit kan je namelijk je vingers kosten, en dat is niet zo handig.

https://japanse-tips.wixsite.com/whetsteen