Nootropics zijn ‘hersenmedicatie’ die soms ook ‘hersensteroïden’ of ‘smart medicatie’ worden genoemd. Met andere woorden, dit zijn pillen, medicijnen en andere supplementen, die zijn ontworpen om jouw cognitieve prestaties te verbeteren en je slimmer, alerter en gerichter te maken. Ze kunnen ook het geheugen of een stemming of een ander aspect van de mentale prestaties stimuleren. Deze werken op veel verschillende manieren en hun werkingsmechanisme is onderdeel van wat hun effecten dicteert.

 

Veel noötropica zijn gewoon ‘stimulerende middelen’ in de trant van cafeïne, guarana of thermogenese. Deze werken door het metabolisme te versnellen en zo de waakzaamheid en de energie te vergroten, waardoor het bewustzijn en het geheugen toenemen. Anderen zijn neurotransmitters, die werken door de communicatie van de neuronen te ondersteunen en daardoor de communicatie tussen hersencellen te versnellen en deze omvatten noötropica zoals bijvoorbeeld serotonine of dopamine.

Anderen verhogen indirect de hoeveelheid van bepaalde neurotransmitters in de hersenen door hun gebruik te blokkeren. Deze omvatten serotonineheropnameremmers zoals Gaba of nicotine, wat betekent dat er meer van de ‘losse’ reserve voor neurotransmitters in de hersenen blijft. Ten slotte zullen weer anderen werken door de productie van bepaalde hormonen, die de stemming kunnen beïnvloeden en het bewustzijn en de productiviteit kunnen verhogen, te verhogen. 

Veel noötropica zijn vrij verkrijgbaar, terwijl andere alleen op recept verkrijgbaar zijn en bedoeld zijn voor gebruik door mensen met ADD of andere mentale aandoeningen. Sommige worden ontwikkeld door het leger voor gebruik door soldaten om tijdens de strijd hun reacties en andere mentale vermogens te verbeteren.

Degenen die geïnteresseerd zijn in transhumanisme en zelfverbetering zullen vaak combinaties van noötropica gebruiken om hun effecten te maximaliseren, hoewel de bijwerkingen op lange termijn van velen niet volledig bekend is.

 

https://blokpil.nl/links/studeerpil/
Inzicht in nootropica

Post navigation