Losverdes SOS
Image default
Fotografie

High-end productfotografie voor het MKB

Uw producten verdienen een professionele uitstraling!

Maar waar moet je nu op letten bij het kiezen van een productfotograaf? Het is namelijk nogal een gedoe om er een te vinden die bij je onderneming past. Er zijn productfotografen die uitsluitend voor fabrikanten van A-merken werken en er zijn er ook die in hoog volume plaatjes schieten voor webshops, met een focus op lage prijs per foto. Als het er maar op staat, herkenbaar is, mooie witte achtergrond, klaar is kees. Dat kan natuurlijk en wellicht is dat voldoende voor veel doeleinden. Uiteindelijk willen ondernemers toch dat het plaatje meer recht doet aan hun product. Zij zien het verschil tussen een goede productfoto en een plaatje. De fotografen van STUDIOVHF bij Zwolle geven hier een korte uiteenzetting over de kwaliteit van productfotografie.

  • Vormgeven met licht

 Het is een mythe te denklen dat een product gefotografeerd gefotografeerd moet worden met contrasttloos licht en zonder schaduwen. De opkomst van webshops en de opkomst van doe het zelvers heeft ervoor gezorgd dat dit soort foto’s het meest gezien worden. De reden hiervoor is echter gemak en kosten. Je kunt dan namelijk snel veel foto’s maken met dezelfde lichtopstelling. De foto’s zijn dan wel plat en futloos.

Een product moet vormgegeven worden met licht. Als het licht goed valt kun je aan bijvoorbeeld een rond product zien dat deze inderdaad rond is. In het echte leven is er ook voornamelijk 1 lichtbron en schaduwen zijn natuurlijk. Als licht schuin van achteren komt op een bal of kussen dan zal de kleur van het product langzaam en geleidelijk donkerder worden naarmate je verder aan de voorzijde komt. Een smalle lichtbaan op een fles geeft goed de vorm weer en schaduw aan de rand van een fles maakt hem los van de achtergrond. Met strijklicht kan goed de structuur van het oppervlakte materiaal van het product weergegeven worden. Bij het fotograferen van een verpakking waarbij drie zijden zichtbaar zijn kun je iedere zijde een andere lichtintensiteit geven. Hiermee wordt de rechthoekige verpakking ge-accentueerd en kun je ervoor zorgen dat de bedrukking goed zichtbaar blijft.

  • Lijnen en perspectief

Een vierkant product moet vierkant blijven en een rechtkoekig product rechthoekig. Bij productfotografie moet de lengte en breedte verhouding van een product moet zo realistisch mogelijk weergegeven worden in het platte vlak zodat de potentiele klant zich goed een indruk kan vormen. Het kiezen van het juiste brandpunt (lengte van de lens) en afstand tot het product is hierbij cruciaal. Ook is het belangrijk dat bij een bovenaanzicht van een product de verticale lijnen verticaal blijven lopen en het product niet ‘tabs toeloopt’.

  • Scherpte

Natuurlijk moet een foto scherp zijn, maar scherp op 1 plek of van voor tot achteren scherp? 

  • Resolutie en oplossend vermogen

Het maakt een verschil of een foto uitsluitend wordt gebruikt op een pagina van een webshop of op een spandoek van 3×5 meter of op de zijkant van een vrachtwagen over een breedte van 4,75 en 2,75 hoog. Hier moet bij de opname rekening mee worden gehouden en zal de foto zoveel mogenlijk ‘in camera’ gemaakt moeten worden zodat de maximale resolutie van de sensor benut wordt.

  • Kleurweergave

Dat de achtergronden tegenwoordig stralend wit worden gemaakt door het vrijstaand maken, wil nog niet zeggen dat er geen aandacht moet zijn voor de juiste ‘kleurtemperatuur’ bij een opname. Hiervoor zijn duidelijke procedures beschikbaar om de workflow ge-ordend te laten verlopen. Achteraf kan de kleur van het product vergeleken worden met de foto op een gecalibreerde referentiemonitor en kan de kleur eventueel gefinetuned worden.

Productfotografie door STUDIOVHF Zwolle

In bovenstaande slideshow op youtube ziet u verschillende voorbeelden van de fotografie van de productfotograaf van STUDIOVHF. De fotostudio ligt net even buiten de stad Zwolle en vindt alle bovenstaande aandachtspunten voor productfotografie natuurlijk vanzelfsprekend. Wij nodigen u uit onze website te bezoeken en horen u graag als u meer wilt weten.

 

https://www.studiovhf.com/