Losverdes SOS
Image default
Dienstverlening

Boekhouden, zelf doen of uitbesteden?

Boekhouden, zelf doen of uitbesteden?
Je bent een paar maanden geleden begonnen met je eigen onderneming, je hebt omzet binnen gekregen en kosten gemaakt. Nu is het tijd voor de BTW aangifte, ga je dat zelf doen of ga je op zoek naar een boekhouder? Wat doet een boekhouder dan voor je en wat kost een boekhouder, heb je hem wel echt nodig?
 
Wat doet een boekhouder?
Makkelijk gezegd doet een boekhouder jouw boekhouding, maar wat hij dan precies doet, beslis jij zelf. In de meeste gevallen bestaan zijn werkzaamheden uit het bijhouden van jouw inkomsten en uitgaven, verwerkt deze in een boekhoudprogramma en stelt vervolgens de aangiftes omzetbelasting op. Daarnaast is het mogelijk dat hij jouw maandelijkse rekeningen betaald.

De boekhouder wordt ook veel ingeschakeld om de jaarrekening en de aangifte inkomstenbelasting op te stellen. Bij eventuele vragen van de Belastingdienst, kan je meteen bij de boekhouder terecht voor belastingadvies.

Wat kost een boekhouder?
Hoe meer werkzaamheden je uitbesteed, hoe duurder de boekhouder wordt. Een boekhouder kost al snel € 50 – € 100 per maand, dus ongeveer € 600 – € 1.200 per jaar. Dan doet de boekhouder de BTW aangiftes voor je en het jaarwerk. Wil je ook de administratie en de aangifte inkomstenbelasting door hem laten doen, dan ben je vaak nog duurder uit.

Dit zijn echter wel gemiddelden. Elke boekhouder hanteert zijn eigen prijs en dit zal per kantoor verschillen. Je kan van te voren een offerte opvragen en aan de hand van een kennismakingsgesprek beoordelen of het een prettige samenwerking zal worden.

Vind je dat allemaal te duur? Houd hierbij wel in gedachten dat de boekhouder alle fiscale mogelijkheden en aftrekposten kent. Hij kan daarnaast jouw administratie misschien wel drie keer zo snel verwerken dan wanneer je dat zelf doet. Het scheelt vaak veel tijd, maar daar betaal je dan ook voor.

Mogelijkheden zonder boekhouder
Als ondernemer ben je wettelijk verplicht om een administratie bij te houden, maar dat kan je natuurlijk ook zelf doen. Dit kan op papier, in Excel of in een boekhoudprogramma. Aan een boekhoudprogramma zitten vaak wel maandelijkse kosten verbonden, maar deze wegen niet op tegen de kosten per maand van een boekhouder.

Dus, zelf doen of uitbesteden?
Dat is de keus aan jou! Zet even alles op papier, weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af, is een boekhouder mij dat wel of niet waard? Als je dat weet, weet je genoeg.

Bekijk hier het overzicht van boekhouders in Nederland.

https://boekhouder-offertes.com/