Losverdes SOS
Image default
Dienstverlening

Betere sloten, hoeveel helpt dat nu écht tegen inbraak?

Betere sloten, hoeveel helpt dat nu écht tegen inbraak?
 
Perfecte beveiliging bestaat niet, maar wanneer jouw huis goed beveiligd is, zal een inbreker alleen binnen kunnen komen met een hels kabaal. Weinig inbrekers zijn bereid om midden in de nacht een drilboor te moeten gebruiken om een slot te forceren. Een inbreker zal huizen die teveel risico met zich meebrengen daarom liever overslaan en op zoek gaan naar een makkelijker doelwit. Wanneer het op sloten en inbraakpreventie aankomt, geldt dus de oude wijsheid: Je hoeft niet sneller te rennen dan de beer die achter je aan zit, je hoeft alleen maar sneller te rennen dan de persoon die naast je rent.
 
Dat betekent dus dat sloten jouw huis weliswaar nooit 100% inbraakproof kunnen maken, maar het inbrekers wel zo moeilijk kunnen maken dat jouw huis het hogere risico niet meer waard is. Maar hoe weet je nu wanneer een slot écht een goed slot is? Waar moet je op letten? Geen slotenmaker heeft immers ooit reclame gemaakt met de tekst “Mooi slot, alleen jammer dat je het zo openbreekt!” Daarom hieronder de 4 gouden tips om ervoor te zorgen dat jouw huis beveiligd is met de beste sloten:
 
Tip # 1: Inbraakvrije cilindersloten met kerntrekbeveiliging
 
Er zijn twee manieren waarop inbrekers voorbij een slot kunnen komen: een slot met schade forceren, of schadeloos openen door middel van lockpicking. Een goed slot dient dus tegen allebei deze methoden te beschermen. Volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is het duidelijk wat voor soort slot de beste bescherming voor een woning geeft: Een cilinderslot met kerntrekbeveiliging. Een goed cilinderslot is namelijk ongelofelijk moeilijk te lockpicken, en een kerntrekbeveiliging die aan de PKVW-eisen voldoet is in staat een kracht van wel 1500 kg te weerstaan. Redelijk goed bestand dus tegen een inbreker die geen kettingzaag heeft meegenomen.
 
Volgens het PKVW is een slot dat niet aan allebei deze voorwaarden voldoet vaak al binnen 30 seconden volledig geruisloos te openen. Een cilinderslot met kerntrekbeveiliging is dus essentieel voor inbraakpreventie. In eerste instantie lijkt zo’n slot wel wat prijziger, maar…
 
Tip #2: Een goed slot betaalt zichzelf terug
 
Sloten zijn nog altijd de voornaamste en voordeligste beveiliging van je huis. Zelfs het meest super-de-luxe alarmsysteem beschermt nog steeds minder goed dan een fatsoenlijk afgesloten deur. Sommige verzekeringsmaatschappijen hebben daarom zelfs lagere premies voor een huis met sloten die aan het PKVW-keurmerk voldoen. Vergeet daarnaast ook niet de winst die je maakt doordat er nu níet bij je wordt ingebroken. En als je bovendien bedenkt dat een goed slot decennia lang mee kan gaan, dan is er met een kleine investering op de lange termijn geen voordeligere inbraakpreventie te bedenken. De goede nachtrust krijg je er gratis bij.
 
Tip #3 & #4 Vergeet de ramen niet!
 
Ramen worden nogal eens over het hoofd gezien, ondanks het feit dat veel woningen nog ramen hebben die met een slot gesloten en geopend kunnen worden. Het zou zonde zijn van je ondoordringbaar voordeurslot als er twee meter verderop een makkelijkere ingang is. Maar waarom zou een slot op een raam gemaakt van glas nou kunnen helpen tegen inbraak? Als een inbreker door een raam naar binnen wil, gaat zo’n slot hem toch niet stoppen? Maar ook hier geldt weer dat een slot forceren zonder geluid kan, en dat stilletjes een raampje intikken helemaal niet zo makkelijk is als je wel eens in films ziet. Zeker niet als je dubbel glas hebt, wat gelijk onze tip #4 is. Vraag daarom je slotenmaker altijd of ze ook advies hebben over de beveiliging van je ramen.

https://deslotenmaker.com/